ФОРМУВАННЯ ЛІДЕРСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Харківська, Алла; Прокопенко, Альона; Отрошко, Тамара (Освіта. Інноватика. Практика, 2025)
У статті розглянуто особливості формування лідерської компетентності здобувачів вищої освіти у процесі професійної підготовки в умовах цифровізації та змішаного навчання. Метою статті є аналіз особливостей формування лідерської компетентності здобувачів вищої освіти у процесі професійної підготовки в умовах цифровізації та змішаного навчання. Проаналізовано сучасні соціально-політичні трансформації, глобалізаційні виклики та умови війни, які актуалізують потребу у фахівцях, здатних приймати відповідальні рішення, ефективно взаємодіяти у командах, ініціювати зміни та реалізовувати колективні завдання. Висвітлено різні трактування поняття «лідерська компетентність», що включають когнітивний, діяльнісний, комунікативний, особистісний та цифровий компоненти, та обґрунтовано необхідність інтеграції цифрових технологій у професійну підготовку здобувачів вищої освіти. Особлива увага приділена цифровим платформам і сервісам, які сприяють розвитку професійних знань і умінь, комунікаційних навичок, цифрового лідерства, здатності до самоорганізації та рефлексії. Серед них Moodle, Google Classroom, Canvas, Trello, Asana, ClickUp, Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, Padlet, Miro, Jamboard, Canva, Mentimeter, Kahoot та Loom. Показано, що інтеграція змішаного навчання та інтерактивних методів, таких як кейс-метод, рольові ігри, віртуальні симуляції та онлайн-дебати, забезпечує всебічний розвиток здобувачів вищої освіти, стимулює їхню ініціативність і відповідальність за освітню та командну діяльність. Наведено класифікацію цифрових інструментів, що дозволяє системно поєднувати традиційні аудиторні та цифрові активності. Показано, що таке комплексне використання інструментів сприяє розвитку когнітивних, діяльнісних, комунікативних, особистісних та цифрових компонентів лідерської компетентності. Перспективами подальших досліджень є розробка критеріїв та показників оцінювання лідерської компетентності здобувачів вищої освіти в умовах цифровізації та змішаного навчання.