ЄВРОПЕЙСЬКІ ТРАДИЦІЇ ТА ПРАКТИКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА (НА ПРИКЛАДІ ВЧИТЕЛІВ ВОКАЛУ ЧИ ІНСТРУМЕНТУ МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ) - Чистякова, Ірина (Освіта. Інноватика. Практика, 2024)
У статті з’ясовано особливості професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва на прикладі вчителів вокалу чи інструменту музичної школи у країнах Європейського Союзу. У результаті аналізу наукових джерел з досліджуваної проблеми та європейських практик професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва зазначено, що існує величезна різноманітність навчальних практик і структур. На основі дослідження сайтів закладів вищої освіти, які готують учителів музичного мистецтва нами було помічено відмінності не лише між системами освіти, але й у поглядах на навчальні цілі інструментального/вокального навчання. Зазначено, що інструментальні/вокальні цілі викладання варіюються від розширення участі та посилення насолоди в музичній діяльності на рівні аматорів, до навчання майбутніх професійних музикантів та підтримці мистецьких традицій. визначено низку компетентностей, які необхідні для виклику інтересу до музики протягом усього життя та забезпечення широкого доступу до музичної освіти для всієї громади. Подано загальні характеристики підготовки вчителів вокалу чи інструменті музичної школи: зазвичай заклад для музичної освіти поза обов’язковою системою освіти, що пропонує 1) освіту в музиці студентам будь-якого віку та етапів (загальна музична школа) та/або 2) спеціальна навчальна програма, яка готує студентів до професійного навчання музиці на рівні вищої освіти; найчастіше музичні школи, принаймні частково, фінансуються державним чи регіональним урядом, а в більшості країн вихованці таких закладів також сплачують внески; діяльність часто керується конкретними законами та/або національною навчальною програмою, але є велика різниця у фактичній роботі, виконаній у школах; викладачам, які працюють у цих музичних школах, зазвичай потрібна професійна музична кваліфікація, але часто не потрібна кваліфікація вчителів; чим більше отримують публічне фінансування музичні школи, тим більше регульованою зазвичай стає професія.