РЕАЛІЗАЦІЯ ЗМІСТОВОЇ ЛІНІЇ «ГЕОМЕТРИЧНІ ФІГУРИ» ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ЗАСОБІВ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ У 1 КЛАСІ - Шишак, Андріана; Жаркова, Ірина (Освіта. Інноватика. Практика, 2024)
Відповідно до чинного Державного стандарту початкової освіти слід сприяти формуванню у молодших школярів математичної компетентності, що забезпечується шляхом реалізації математичної освітньої галузі та навчального предмета «Математика». У Типових освітніх програмах вміщено змістові лінії («Геометричні фігури», «Просторові відношення. Геометричні фігури»), завдання яких полягає у розвитку в здобувачів початкової освіти просторових уявлень; формуванню у них здатності розрізняти геометричні фігури за їх істотними ознаками; оволодінні практичними вміннями побудови, креслення, моделювання та конструювання геометричних фігур від руки та шляхом використання простих креслярських інструментів; тощо. Для досягнення означених результатів навчання корисним є застосування цифрових засобів. У статті обґрунтовано потенціал використання цифрових онлайн-інструментів та програмного забезпечення ПК для реалізації змістової лінії «Геометричні фігури» на уроках математики у 1 класі відповідно до Типової освітньої програми для 1–2 класів, розробленої під керівництвом О. Савченко. Canva дає змогу розробити зображення для унаочнення завдань, спрямованих на розвиток умінь орієнтуватися на площині та в просторі, словесно описувати розміщення предметів; моделювати геометричні фігури. Cokogames пропонує користувачам виконати графічні диктанти у формі онлайн-гри для засвоєння основних категорії змістової лінії; YouTube містить відеофрагменти детального процесу їх створення, а сайт «Розвиток дитини» – шаблони для друку. Wordwall передбачає можливість спродукувати інтерактивні вправи для засвоєння істотних ознак геометричних фігур; Matific – виконати математичні вправи для формування вміння співвідносити реальні об’єкти з моделями та зображеннями геометричних фігур. Засобами Microsoft PowerPoint можна створити інтерактивну мультимедійну презентацію з тригерами для сприяння усвідомленню молодшими школярами напрямків руху; Paint – навчальні матеріали для вимірювання довжини відрізка та креслення відрізків заданої довжини.