АЛГОРИТМ ДОБОРУ ЦИФРОВОГО ЗАСОБУ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНТЕРАКТИВНОГО РОБОЧОГО АРКУШУ ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКОМ ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Грабовський, Петро (Освіта. Інноватика. Практика, 2024)
Ця стаття стосується актуальної проблеми сьогодення –побудови екосистеми цифрових засобів у закладі загальної середньої освіти та здатності педагогічного працівника здійснювати добір необхідних електронних освітніх ресурсів. Зокрема, програмного додатку для реалізації такого дидактичного ресурсу як інтерактивний робочий аркуш. Аналіз відповідних нормативних документів, наукових та методичних літературних джерел, а також використання експертного оцінювання та методів математичної статистики дозволило уточнити послідовність відповідних дій, що в сукупності забезпечують здійснення ефективного добору педагогічним працівником програмного засобу для реалізації інтерактивного робочого аркушу. Зокрема, на основі досліджень автора та з застосуванням методу ранжування визначено коефіцієнти вагомості експлуатаційного та функціонального критеріїв та їх показників добору необхідного цифрового застосунку; з'ясовано, що функціональний критерій є більш вагомим ніж експлуатаційний; за допомогою обчислених коефіцієнта конкордації та -критерію Пірсона обґрунтовано достовірність отриманих відповідних числових значень коефіцієнтів вагомості із довірливою ймовірністю 95%; уточнено формулу для обчислення вчителем інтегральної оцінки програмного засобу призначеного для розробки такого поліфункціонального дидактичного ресурсу; представлено шкалу оцінювання показників зазначених вище критеріїв та самого цифрового застосунку, щодо доцільності його використання педагогом; детально описано відповідний алгоритм добору вчителем розглядуваних програмних засобів, що включає в себе чотири етапи дій. Перспективи подальших досліджень можуть стосуватися практичної перевірки ефективності запропонованого алгоритму здійснення добору педагогічним працівником закладу загальної середньої освіти цифрового засобу для реалізації інтерактивного робочого аркушу та модернізації описаної послідовності дій за необхідності.