ФІЛОСОФСЬКО-ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ У СИСТЕМІ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ - Карабін, Оксана (Освіта. Інноватика. Практика, 2023)
У статті розглянуто філософсько-теоретичні засади професійної підготовки майбутніх учителів інформатики у системі неперервної освіти, Виявлено, що філософські засади генерують принципово нові концепції трансформації суспільства в освітній процес інтегруючи цим фундаментальні принципи філософії, привносячи різні аспекти навчання і виховання, обґрунтовуючи характер і структуру педагогічних засад, теорій та систем. Зазначено, що вони акцентують увагу на проблемі впливу універсальних філософських категорій на тенденції науки, осмислення новітніх технології, формування методології сучасного наукового пізнання теорій, законів, наукових фактів, світоглядних орієнтацій індивідуума. З’ясовано, що підготовка майбутніх учителів інформатики у системі неперервної освіти з урахуванням нинішніх вимог інтеграції національної системи освіти в європейське освітнє середовище, гармонійної стратегії розвитку національної системи освіти, екологічної спрямованості освіти, адаптації освіти і наукових досліджень до соціально-економічних змін сьогодення, органічної та збалансованої єдності гуманітарної та професійної складових безперервного розвитку освітнього процесу, фундаментальності теоретико-методологічних основ професійної підготовки здобувачів освіти постає об’єктом загальнонаукового і філософського аналізу. Обґрунтовано, що філософсько-теоретичні засади розкривають сутність філософських і фундаментальних наукових теорій, загальнотеоретичних й психолого-педагогічних концепцій, педагогічних теорій, явищ, принципів і підходів, інноваційних процесів, теоретико-методологічних підходів й рівнів методологування із врахуванням глобального й європейського досвіду. З’ясовано, що із позиції філософських засад професійна підготовка майбутніх учителів інформатики у системі неперервної освіти є цілеспрямованою діяльністю суб’єктів навчання відповідно до потреб суспільства і держави, мети та ціннісної основи національної освіти, цілей, завдань, етапів, принципів формування змісту освіти, підходів, теоретико-методологічних засад, організаційно-педагогічних умов, компонентів, критеріїв, рівнів готовності та взаємозумовлених змісту, організації освітнього процесу, структурних елементів на основі затверджених єдиних освітніх стандартів.