РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ - Корсіков, Дмитро (Освіта. Інноватика. Практика, 2025)
Мета статті полягає у дослідженні та вивченні історії становлення та розвитку професійної (професійно-технічної) освіти на території сучасної України. Для досягнення поставленої мети було використано такі методи дослідження: аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз, синтез та узагальнення. Рівень освіти населення є одним з найважливіших показників розвитку країни. Інвестиції в професійну освіту не лише сприяють економічному зростанню, а й покращують якість життя громадян, знижують рівень безробіття та збільшують тривалість життя. У статті здійснюється детальний аналіз становлення таких понять, як професійна та професійно-технічна освіта, розглядаються аспекти розвитку такої освіти, починаючи від часів Київської Русі і до сьогодення. З’ясовано, що професії сучасної робітничої сфери виникли ще з давніх часів, однак не мали спеціальних закладів освіти для підготовки таких фахівців. Подальші наукові розвідки відбуваються, базуючись на різних працях, пов’язаних із історією професійно-технічної освіти в Україні. Особливу увагу для нашого дослідження представляє періодизація розвитку системи професійної підготовки робітничих кадрів в Україні. Як виявилося, науковці виводять різні хронологічні періоди процесу еволюції професійно-технічної освіти, однак вони сходяться на такій думкі, що професійна підготовка робітничих кадрів в Україні завжди відбувалася із врахуванням потреб народногосподарського комплексу. Подальше дослідженн було спрямоване на розвитку професійно-технічної освіти у часи здобуття незалежності і до сьогодення. Ретроспективний аналіз розвитку професійно-технічної освіти підтвердив важливість та необхідність галузей професійного виробництва, оскільки з давніх часів і до сучасності розвиток промислової, економічної, фінансової сфер відбувався завдяки ремісникам, майстрам, робітничим галузям, людям професій сфери послуг.