РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ І РЕФЛЕКСІЇ ЯК СКЛАДОВИХ ЕМОЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Федій, Ольга (Освіта. Інноватика. Практика, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз феномену емоційної культури педагога у контексті філософсько-ціннісних обрисів понять «культура», «субкультура соціуму», «культура поведінки», «культура праці», «культура поведінки педагога». Емоційну культуру педагога початкової школи визначено як інтегративну компетентність, що дозволяє педагогу розпізнавати, виражати та керувати своїми емоціями, а також підтримувати емоційний добробут учнів в освітньому середовищі школи. Досліджено організаційно-змістові та психолого-педагогічні особливості емоційної культури вчителя початкової школи. Доведено особливе значення критичного мислення та рефлексії у структурі емоційної культури педагога початкових класів. З’ясовані базові навички критичного мислення та рефлексії педагога, які стають актуальними в умовах інформаційно-насиченого освітнього середовища початкової школи. Критичне мислення розглянуте як процес активного, цілеспрямованого мислення, що включає аналіз, оцінювання та синтез інформації, рефлексія тлумачиться як субʼєктна активізація процесів самопізнання, самоаналізу, самонавчання вчителя початкових класів у полі його емоційно-духовного та індивідуально-творчого становлення у професії. Визначено практичні стратегії розвитку критичного мислення і рефлексії як складових емоційної культури майбутнього вчителя початкової школи. Представлено досвід застосування технологій розвитку критичного мислення та рефлексії як складових емоційної культури здобувачів спеціальності 013 Початкова освіта Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Закцентовано увагу на педагогічному потенціалі ефективних естетотерапевтичних технологій розвитку критичного мислення та рефлексії у змісті підготовки майбутніх вчителів початкової школи: арт-терапії, бібліотерапії, музикотерапії, педагогічної психодрами, хобітерапії.