СТВОРЕННЯ ГІМНАСТИЧНОГО ТОВАРИСТВА "СОКІЛ" У ЛАНЦУТІ ТА ЙОГО ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА В 1891-1899 РОКАХ - Кашовська, Малгожата Уршула (Освіта. Інноватика. Практика, 2024)
Статтю присвячено вивченню культурно-історичного спадку гімнастичних товариств, які відіграли значну роль у національному відродженні та спортивному житті кінця XIX століття в Галичині. Основна мета роботи – аналіз організаційної структури та діяльності гімнастичного товариства "Сокіл" (Оригінальна назва – Sokół) у Ланьцуті (сьогодні це місто на території Республіки Польща) в період 1891-1899 років, що включає в себе дослідження складу управління, статутів, засідань та впливу на місцеву громаду. Для досягнення цієї мети використано комплексні історичні методи, зокрема архівне дослідження, аналіз документальних матеріалів, таких як листи, протоколи зборів, статути та рукописи, що зберігаються у державних архівах та приватних колекціях. Це дало змогу детально реконструювати історію та внутрішній устрій одного з перших спортивних товариств у Галичині. Встановлено, що комітет засновників спирався на використання австрійського законодавства про товариства та залучення місцевої інтелігенції. Протягом кількох років у товаристві було створено міцну структуру управління, яка залучала значну частину місцевої еліти, що сприяло зміцненню його позицій в суспільному житті Ланьцута. Активна участь місцевих діячів не лише сприяла організаційному розвитку, але й створила умови для залучення ширших верств населення до фізичної культури та національно-культурного життя. Результати дослідження підтвердили, що "Сокіл" у Ланцуті був важливим центром громадського життя, який сприяв розвитку фізичної культури та національної свідомості. Активне включення місцевої інтелігенції у діяльність товариства допомогло створити умови для широкомасштабного культурного відродження у регіоні. Це дослідження вносить важливий внесок у розуміння ролі громадських організацій у формуванні національної ідентичності та культурного розвитку суспільства на місцевому рівні.